Druk najaar & welverdiende vakantie

“Heb je tijd om iets te vertellen over je werk als freelancer”, werd me gevraagd begin deze maand. Ja, natuurlijk. Doe ik graag, mailde ik terug. “Ik heb de studenten alvast doorverwezen naar je website”, stond in het bericht daarna. “Je hebt hem al een tijdje niet ge-updated, zie ik, maar dan weet je in ieder geval dat ze gaan kijken.”
Oeps. Vinger op de zere plek. Al weken, zo niet maanden, stond ‘website updaten’ op mijn to-do-lijstje. Maar als het vrijdagmiddag is en er weer een week achter me ligt, is dat het eerste klusje dat ik doorschuif naar een nieuwe week. Dan doe ik het écht, dacht ik steeds. Ik hoefde hiervoor aan niemand verantwoording af te leggen, behalve aan mezelf. En dat maakt het soms knap ingewikkeld, als het alternatief op vrijdagmiddag een gezellige borrel en een goed glas wijn is. Maar, inmiddels is het een van mijn állerlaatste klusjes van 2017 en dus gaat het er echt van komen: een update over afgelopen najaar.

  • Nautique. Sinds september schrijf ik voor het yachting-tijdschrift Nautique. Inmiddels heb ik twee interviews gedaan: met voormalig Volvo Oceaanrace-zeiler Hans Bouscholte en een tweede met mega-jacht eigenaar Jan Verkerk. Kern van de verhalen? Hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn, waar zijn ze het meest trots op en de lessen die ze hebben geleerd hebben in hun carrière en op het water. Een derde verhaal voor het tijdschrift is in de maak.
  • AD Werkt. Dat ik regelmatig schrijf over (nieuw) ondernemerschap, carrière en werk, is inmiddels wel duidelijk. Sinds dit najaar doe ik dat ook voor AD Werkt: een online platform van het Algemeen Dagblad over alles rondom werk. Ik schreef al over out-of-office-replies, #metoo op de werkvloer, hoe het beste om te gaan met successen op de arbeidsmarkt en over een ondernemer die iemand in dienst nam met een burn-out.
  • Herfstpremie. Fonds 1818 had ook dit jaar weer 55.000 euro te verdelen in het kader van de Herfstpremie, in samenwerking met het Leidsch Dagblad. Ik schreef dit najaar elke week een verhaal over een van de inzendingen. Het thema luidde ‘Verrijk je Buurt’, dus ik mocht de buurt in om te praten over een nieuwe Jeu de Boules-baan, buurtspeeltuin en nieuwe kunstprojecten. Stuk voor stuk enthousiaste, gedreven buurtbewoners die nadenken over hun leefomgeving. De positieve instelling van al deze mensen werkt aanstekelijk! Lezen? Dat kan hier.
  • Den Haag Centraal. Ook voor weekkrant Den Haag Centraal ben ik dit najaar veel op pad geweest, met bijna wekelijks een verhaal in de krant. Ik schreef onder andere een lang artikel voor een bijlage over ondernemerschap in de Binckhorst: een industriële wijk waar steeds meer plaats komt voor wonen, werken én ondernemerschap. Ik sprak een vijftal ondernemers, allen met een verschillende achtergrond, over hun passie en hun bedrijf. En afgelopen maand ging ik langs bij de twee Haagse ‘Heel Holland Bakt’-winnaars voor de kerstspecial van de krant (zie onderaan deze pagina).

En nu? Nu ga ik genieten van een welverdiende vakantie (al zeg ik het zelf, dan). In januari zeg ik de Nederlandse winter even gedag en ga ik samen met vriend Thijs een maand rondreizen in Peru en Bolivia en daar kijk ik enorm naar uit. Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar en zie en spreek jullie hopelijk weer in februari!

 

Artikel Den Haag Centraal, 21 december 2017