Gratis boodschappen

In de fietsenstalling bij het treinstation Den Haag Centraal staan twee sinaasappeldozen en twee boodschappentassen. Alle vier tot de rand gevuld met boodschappen, van fruit en frisdrank tot rollen koekjes. “Ik moest ervoor naar Hilversum, maar dan heb je ook wat”, zegt de man die bij de tassen hoort en ondertussen zijn fiets van het slot haalt. Het is donker, elf uur ‘s avonds, een doordeweekse dag.

De man van middelbare leeftijd ruikt lichtelijk naar zweet, heeft een petje op en gymschoenen aan. “Kijk, dit zijn allemaal producten die over de houdbaarheidsdatum zijn. Kunnen niet meer verkocht worden, dus ik krijg het gratis.” Hij wijst glunderend naar een kiloverpakking gele pindachocolaatjes. “Zie je, normaal kost dat acht euro of zo, nu kon ik het zo meenemen.”

Bij de supermarkt in Hilversum dus, want in Den Haag lukt het niet. “Nee, dan heb ik vijf producten en dan zeggen ze ‘Meneer, u bent aan het zoeken.” In Hilversum mag dat wel. Hij lacht even. “Ik ben meer dan een uur in de winkel geweest. Zeker 300 euro gratis!” Hij haalt een blikje energiedrank uit een van de boodschappentassen en trekt het open. Moed verzamelen voor het laatste stuk naar huis, waar zijn gezin hem blij op zal wachten.